Boxie

1 maart 2014

12 mei, 1970. Op die datum begon het leven van Boxie van Boxtel. Verzonken in zijn eigen droomwereld maakte hij de ene tekening na de andere. Daar is niks aan veranderd. Nog steeds  schudt hij het ene na het andere figuur uit zijn mouw.

Zijn eigen beeldtaal ontwikkelde hij op een zolderkamertje in Amsterdam, waar hij samen met zijn vriendin ging wonen om in contact te komen met andere kunstenaars uit de stad, maar in plaats van contact met hen te leggen werkte hij  zes jaar lang keihard aan zijn eigen beeldtaal. Alles wat hij de voor die tijd in zijn hoofd verzamelde, kwam er toen uit.  “Dat was heel confronterend, want je bent constant in de spiegel aan het kijken,  maar daar heb ik wel de basis gelegd voor wat mijn beeldtaal nu nog steeds is. Door middel van mijn tekenen en schilderen heb ik mezelf ontdekt tussen mijn 20e en 26e.”

In diezelfde periode werd hij afgewezen voor de zaterdagopleiding van de Gerrit Rietveld Academie.  “Ze zagen binnen 30 seconden dat ik al een eigen stijl had. Ze dachten dat ik het alleen maar niet met hen eens zou zijn, omdat mijn stijl al te ver ontwikkeld was. Toen was ik heel erg boos, maar nu snap ik het wel.”

De kleine tekeningetjes waar hij ooit mee begon, maakt hij nog steeds. Die figuurtjes, daar is hij al twintig jaar mee bezig en die hebben zich ontwikkeld tot wat het nu is. Nadat hij zelfverzekerd werd ging hij zich meer bewust bezighouden met wat zijn beeldtaal kan betekenen. Dat is een nieuw hoofdstuk op zijn pad. “Dat is iets wat me de laatste jaren heel erg bezighoudt: hoe kun je ervaringen delen en wat kun je daar mee doen? Dat is mijn drijfveer. Daarnaast moet het er bij mij gewoon uit.  Het is het verwerken van de bewondering dat ik hier überhaupt ben.”

Op zijn 27e werd hij vader en verhuisde hij naar Midwoud, de geboorteplaats van zijn vriendin. Daar kreeg hij zijn eerste solo-expositie. Inmiddels woont hij in het centrum van Hoorn, waar ook zijn atelier gevestigd is.