The Boxie Project

Misschien is dit wel wat iedereen wil: tekenen op een gloednieuwe auto. Maar we doen het nooit. Het hoort niet, het is zonde en meer van dat soort excuses. Boxie heeft daar lak aan. Zijn nieuwe Opel Adam, ter beschikking gesteld door Van der Linden van Sprankhuizen, wordt een rijdend kunstwerk en zal er nooit een maand hetzelfde uitzien.

Boxie zou Boxie niet zijn als hij hier geen kinderen bij zou betrekken, dus aan het eind van de middag zijn er een stuk of twintig te vinden in de showroom van Van der Linden van Sprankhuizen in Hoorn. Sommigen rennen rondjes om de nog afgedekte auto, anderen kijken stilletjes toe. Als Boxie binnenkomt roept hij de kinderen bij elkaar om de regels door te nemen. Ramen, spiegels, velgen en nummerborden moeten blijven zoals ze zijn, de rest van de auto mag aan de buitenkant helemaal volgetekend worden. Duidelijk verhaal. Een zak stiften wordt leeggegooid op de grond en dan gaat het los. Namen, gezichten, figuurtjes, alles kan en alles mag. Dat is de vrijheid van het tekenen, vindt Boxie.

Boxie heeft de Opel Adam het hele jaar tot zijn beschikking en zal in ieder geval elke maand de auto ergens neerzetten om hem verder óf opnieuw onder te laten tekenen door een groep kinderen. Dit kan gepland en ongepland voorkomen, niks staat vast en alles mag. Het motto was er al en dit hoort daarbij: samen de wereld een stukje mooier maken. Daar gaat het om.